Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Iris Hotel είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που εμφανίστηκε ως project στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν το 1990 και το ξενοδοχείο άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούλιο του 1993, με 40 δωμάτια.
Η οικογενειακή ιστορία του οικοπέδου ξεκινάει τον 19ο αιώνα, όταν η σημερινή έκταση του Ξενοδοχείου, αποτελούσε μέρος μιας τεράστιας ιδιοκτησίας 150 στρεμμάτων, γεμάτη μουριές και ελαιόδεντρα, μαζί με ένα μεγάλο υποστατικό. Ο προπάππος των ιδιοκτητών ήταν ο μεγαλύτερος εκτροφέας μεταξοσκωλήκων της περιοχής και, καθώς οι μεταξοσκώληκες τρέφονται με φύλλα μουριάς, τα δέντρα ήταν πολύτιμα για την δουλειά του.
Καθώς τα χρόνια προχωρούσαν, οι επόμενες γενιές χώρισαν το μεγαλύτερο κτήμα σε μικρότερες ιδιοκτησίες και οι μουριές αντικαταστάθηκαν από την καλλιέργεια σιταριού, κριθαριού, βρώμης και ψυχανθών.
Ως μέρος της μακροχρόνιας ιστορίας της περιοχής, το Ξενοδοχείο έχει συντηρήσει όλα τα πολυετή ελαιόδεντρα, τα περισσότερα από αυτά στις αρχικές τους θέσεις και μόνο πέντε από αυτά επαναφυτεύθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Τα δέντρα φροντίζονται επιμελώς, χωρίς χημικά, κλαδεύονται κάθε χρόνο και οι ελιές συλλέγονται τον Νοέμβριο, ως ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για την προγονική κληρονομιά.
Εκτός από τα φυσικά τοπία και τα καταγάλανα νερά, η Σίβηρη προσφέρει ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, λόγω της θέσης της στον Θερμαϊκό Κόλπο. Το ίδιο το ηλιοβασίλεμα ήταν η πηγή έμπνευσης για την ονομασία του Ξενοδοχείου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ίρις, η γυναίκα αγγελιοφόρος των θεών, χαράζει επτά χρώματα στον ουρανό, ενώ μεταφέρει το «ιερό ύδωρ» για τον όρκο των θεών. Ομοίως, το ηλιοβασίλεμα χαράζει μια ζωηρή παλέτα χρωμάτων, κάθε απόγευμα, στον ουρανό της Σίβηρης.

Photo courtesy of Vassilis Tsilipakos

Μενού